Kultura żywieniowa w Turcji jest ściśle związana z trybem życia społeczeństwa i podlega ona rozwojowi. Dawniej Turcy prowadzili życie koczownicze. Polegało ono na rolnictwie i hodowli zwierząt domowych. Gdy warunki życia uległy pogorszeniu Turcy przenieśli się z południa na zachód, gdzie w nowych osadach były nowe rośliny i zwierzęta, którymi zaczęli się zajmować. Wynaleźli przy tym proste metody przetwarzania żywności, którą produkowali, a także poznali sztukę przechowywania niektórych produktów żywnościowych w zimie.

Większość potraw tureckich to dobra kombinacja dobrze zbilansowanej żywności i składników, np. faszerowane i zawijane warzywa zwane „dolma” i „sarma”, zupy ugotowane z soczewicy, mięso i warzywa, ryż lub bulgur z grupy chleba-produktów zbożowych. Praktycznie ze wszystkimi daniami podawany jest jogurt. Popularny gulasz z mięsa i warzyw jest zawsze serwowany z ryżem lub „bulgur pilav”. Podstawowym składnikiem słynnej potrawy o nazwie „borek” jest zwykłe ciasto lub ciasto zrobione z jajek, mleka, jogurtu, oleju oraz mąki. Do nadzienia używane są mięsa, ser, warzywa z ziołami oraz różnorodnymi przyprawami.

Doskonałe kombinacje stanowią zupy na bazie jogurtu z różnorodnymi płatkami oraz mieszanki mięsa i roślin strączkowych. Suszone rośliny strączkowe miesza się z warzywami, mięsem i płatkami zbożowymi. Kolejnym daniem są „pilavy”. Ugotowane są z mięsa, kurczaka, ryby oraz różnorodnych warzyw. Stanowią one również dobre dodatki do suszonych warzyw. Są zwykle podawane z „ayran” lub „cacik”. Tradycyjne tureckie kebaby są przygotowywane z mięsa i podawane w tureckim chlebie. Desery są przygotowywane głównie na bazie ciasta i przeważnie zawierają orzechy i syrop. Najpopularniejsze desery to „baklawa”, „lokma”, „tulumba tatlisi”, „kadayif” i „kunefe”.