Konsekwencje jedzenia nieświeżego drobiu są bardzo poważne. Takie schorzenia możemy odkryć dopiero na starość. Jest kilka sposobów na sprawdzenie świeżości kurczaka. Najlepiej kupować kurczaki w całości. Badania dowodzą, że kurczak o małych rozmiarach, taki który w przeszłości nie miał dostępu do wystarczającej ilości światła, prawdopodobnie może być chory na krzywiznę. Wybierając więc kurczaka warto zwrócić uwagę na jego wielkość. Trzeba również sprawdzić jego kolor. Nie może być żółty w okolicy szyjnej, ani na grzbiecie. Żółty kolor może świadczyć o używaniu przez Chińczyków środków zwalczających ptasią grypę.

Powinniśmy także pamiętać, aby kurczak nie był za bardzo wybielony na piersiach, co może oznaczać mycie go chlorem. Takie kurczaki mogą uszkodzić przełyk i wątrobę. Zaróżowienie piersi może być powodem używania substancji, która poprawia jędrność i kolorystykę. Jeśli kawałki kurczaka włożymy do osolonej wody i każda z nich zatonie to świadczy o zaleganiu metali ciężkich w kurczaku. Jego zjedzenie może wywołać choroby nowotworowe. Trzeba więc być ostrożnym na to co kupujemy i spożywamy. Przed przygotowaniem potrawy najlepiej ocenić stan kurczaka.